skip to main content
US FlagAn official website of the United States government
dot gov icon
Official websites use .gov
A .gov website belongs to an official government organization in the United States.
https lock icon
Secure .gov websites use HTTPS
A lock ( lock ) or https:// means you've safely connected to the .gov website. Share sensitive information only on official, secure websites.


Search for: All records

Award ID contains: 1638823

Note: When clicking on a Digital Object Identifier (DOI) number, you will be taken to an external site maintained by the publisher. Some full text articles may not yet be available without a charge during the embargo (administrative interval).
What is a DOI Number?

Some links on this page may take you to non-federal websites. Their policies may differ from this site.

  1. Habituation, or the process of an animal becoming comfortable with human observers, is an essential part of wild primate observational studies. Despite the importance of this process, questions remain as to what counts as habituated for a particular species, how individuals and species react to humans, and how age-sex classes differ in these responses. To address these questions, we analyzed data from over 25 years of research on wild Bornean orangutans from Gunung Palung National Park, Indonesia, drawing from 8383 follows and 82,413 hours of observation. We categorized the degree of agitation with humans by totaling the number of alarm vocalizations, giving each follow a score of 1- 10. We then looked at behavioral measures using a GLMM to control for individual and food availability. This revealed that individuals with the highest vocalization scores spent a greater percentage of the day traveling (b=40.5, p < 0.0001), stayed higher in the canopy (b=16, p < 0.0001) and spent less time eating (b=205, p < 0.0001) than did animals that did not vocalize. Our analysis also revealed a less common, but frequently observed, alternative response to humans, which was to hide, often inside of a day nest, and emit no vocalizations. Individual orangutans were observed to switch between these two 'strategies' to get rid of human observers. We discuss the implications of this behavior as well as present evidence that different strategies in response to observers may vary between age-sex classes due to differing energetic demands. 
    more » « less
  2. Male orangutans exhibit bimaturism—two mature morphs—flanged and unflanged males. Flanged males are larger, have cheek pads (flanges) and large throat sacs, and produce long calls. Previous orangutan paternity studies found variation between the reproductive success of each morph and in the degrees of reproductive skew. However, these studies were limited by a lack of behavioral maternity data, the inclusion of ex-captive orangutans, and/or the presence of feeding stations. Here we present the first paternity data from completely wild orangutans with known mothers. We hypothesized that (1) flanged males would have higher reproductive success than unflanged males due to flanged male dominance and female preference and (2) a single male would not monopolize paternity due to the temporal and spatial distribution of fecund females. We used fecal samples collected in Gunung Palung National Park from 2008-2019 to genotype orangutans (13 offspring born 2002-2015, their 10 mothers, and 19 candidate sires) using 12 microsatellites. MICROCHECKER 2.2.3 and CERVUS 3.0 were used to confirm the suitability of the microsatellite panel, fidelity of individual identities, and genetic maternity. Paternity analysis was performed with both CERVUS 3.0 and COLONY 2.0.6.7. We were able to identify paternity for six offspring. Four flanged males sired five offspring, and one sire’s morph was unknown at the time of conception. We found that flanged males have higher reproductive success and that females are not monopolizable in this completely wild setting. We discuss the implications of all published orangutan paternity results for understanding bimaturism in orangutans. 
    more » « less
  3. Orangutans challenge our dichotomous perception of phenotypic sex seeing as they have three sexuallymature adult morphs: females, unflanged males, and flanged males. In males, a significant increase in androgen levels is associated with numerous changes in physical characteristics and behavior that develop during the flanging process. While unflanged males lack these obvious secondary sexual characteristics, they still have higher testosterone levels compared to females. Here, we test whether captive unflanged males and females have similar facial ratios (facial width/bi-orbital distance), since flanges form from a facial compartment that contains androgen receptors and is present prior to flanging. When flanging, males deposit fat to these compartments. In the field, unflanged males can be hard to distinguish from female orangutans, without a clear view of the genitalia. Flanged males (3.9 ± 0.5, range=2.7-5.1, N=20) have significantly wider facial ratios compared to unflanged males (2.4 ± 0.3, range=2.1-3.0, N=9) and females (2.3 ± 0.3, range=1.9-2.7, N=22; F(2,48)= 98.18, p-value >0.0001), who are similar in their facial ratios. Interobserver reliability between measurements (N=74) of the bi-orbital distance (V=1171, p=0.3251), facial width (V=1711, p=0.04779), and facial ratio (V=496.5, p=0.2434) are low. While there are other morphological differences between them, unflanged males and females do not differ in their facial ratios. The lack of significant differences in facial ratios between unflanged males and females, despite the higher testosterone levels in unflanged males, is consistent with them having an alternative 'sneaker' male reproductive strategy that includes mimicking female size and appearance. 
    more » « less
  4. Orangutan diets vary dramatically with food availability. Orangutans preferentially eat fruit when available, but due to dramatic and unpredictable fluctuations in fruit availability, orangutans often consume unripe fruit, bark, seeds, and leaves. Their robust craniodental structure suggests that they are well adapted to consume mechanically challenging foods. Since differences in jaw anatomy and body size pose physiological differences in terms of gape, exerted force, and resistance to wear and breakdown, growth and allometry likely affect an orangutan’s ability to process a mechanically challenging diet. Thus, we predict that orangutans of different ages and sexes process foods differently. Given juveniles' smaller and less powerful craniodental structure, and the time required to develop ecological competence, we hypothesized that juveniles may have more difficulty in processing foods than adults. We recorded the frequency that foods were introduced to the mouth, and chewed with different teeth (incisors, canines, and molars) in 561 feeding videos collected in Gunung Palung National Park in West Kalimantan, Borneo on wild orangutans (Pongo pygmaeus wurmbii). Videos were stratified by age and sex class and foods were categorized by type. Infants and juveniles use their canines significantly more frequently than adult females (p< 0.05) and flanged males (p< 0.05). Molar use also differed by age and sex class (F(3)=2.551, p=0.05), with juveniles chewing with their molars significantly more frequently than adult females (p=0.05). Differences in adult and juvenile oral processing profiles suggest juveniles may process some foods less efficiently than adults. 
    more » « less
  5. Bornean orangutans (Pongo pygmaeus wurmbii), with their long lifespans and inter-birth intervals, and late age at first birth, have the most extended life history of all primates. According to the Ecological Risk Aversion Hypothesis, slow growth is a strategy to avoid starvation in unpredictable environments. When fruits are unavailable, bark and leaves, high in indigestible fiber, dominate orangutan diets. Orangutan hindgut fermentation is critical in the extraction of nutrients from fibrous fallback foods. However, body size and gut passage times are predicted to influence digestive efficiency. We investigated age-sex class differences in fiber digestibility in response to fluctuations in fiber intake. Researchers at Gunung Palung National Park, Indonesia, collected fecal samples during focal follows from 2016-2019 which were analyzed at Boston University’s Primate Ecology Lab. Samples (N=143) were weighed and dried overnight before grinding in a Wiley Mill. Seeds separated from the fecal matter were counted, measured, photographed and identified using our reference database. Dry matter and percent organic matter were determined through drying, ashing, and hot weighing. We used an ANKOM 200 Fiber Analyzer to determine NDF and compared the percent fiber excreted by mother/offspring pairs with feeding data. While adult female and juvenile diets showed similar percentages of fiber intake, juveniles excreted 50% more fiber than their mothers. Our results highlight the influence of body size, with smaller individuals demonstrating a lower capacity for fiber digestion. Juvenile digestive efficiency likely constrains growth, development, and survivorship during periods of low food availability when orangutan diets are high in fiber. 
    more » « less
  6. null (Ed.)
  7. null (Ed.)
    The Gunung Palung Orangutan Project has conducted research on critically endangered wild Bornean orangutans (Pongo pygmaeus wurmbii) since 1994 in Gunung Palung National Park, West Kalimantan, Indonesia. A major goal of our broad-ranging research on orangutan behavior and ecology is to understand how the unique rainforest environment of Southeast Asia, characterized by dramatic changes in fruit productivity due to unpredictable mast fruiting, impacts orangutan behavior, physiology, and health. Much of our research has been devoted to the development of non-invasive techniques and an integrated biology approach – using hormonal assays, fecal processing, nutritional analysis, genetics, and behavioral ecology – and has led to an increased understanding of the ecological and evolutionary pressures shaping orangutan adaptations. Our results show that the extended life history and very slow reproductive rate of orangutans are adaptations to their environment. Orangutans in the Gunung Palung landscape, as elsewhere across Borneo and Sumatra, also face a series of conservation challenges, including extensive habitat loss and the illegal pet trade. We highlight how our investigations of orangutan health status, ecosystem requirements, and the assessment of orangutan density using ground and drone nest surveys have been applied to conservation efforts. We describe our project’s direct conservation interventions of public education and awareness campaigns, sustainable livelihood development, establishment of village-run customary forests, investigation of the illegal pet trade, and active engagement with Indonesian government organizations. These efforts, in concert with the development of local scientific and conservation capacity, provide a strong foundation for further conservation as orangutans face a challenging future. 
    more » « less
  8. null (Ed.)
    Seed dispersal is important for forest growth, maintenance, and regeneration. Orangutans are large-bodied frugivores with ecological roles as seed predators and seed dispersers. However, little is known about orangutans’ ecological roles and how they relate to orangutans’ patterns of frugivory. We investigated Bornean orangutans’ (Pongo pygmaeus wurmbii) ecological roles at the Cabang Panti Research Station in Gunung Palung National Park, Indonesian Borneo. We collected orangutan feces (n=401) and analyzed them for intact seeds (August 2018 to March 2020). We observed orangutan fruit handling behavior for 306 feeding bouts for 53 fruit genera to measure how often orangutans swallow, spit, or predate seeds. We used Ivlev’s Electivity Index to analyze fruit preference using long-term feeding data and phenology data (2014-2019). Lastly, we combined fruit preference with fruit handling behavior using the seed dispersal effectiveness framework to identify which fruit taxa were most effectively dispersed. Orangutans dispersed seeds in 71.8% of fecal samples with a mean of 27.9 ±4.5 (SD=0.95) seeds (>2mm) per fecal sample. Orangutans predated seeds more often than spitting or swallowing seeds (predating= 42.1% of fruit feeding time; spitting= 21.8%; swallowing= 12.5%; mixed behaviors= 10.6%, not observed=12.0%). Additionally, the top five preferred fruit genera, (Dialium, Sindora, Scaphium, Magnifera, and Spatholobus) were highly predated (0 to 5% of seeds dispersed). We identified Alangium and Tetramerista as the most effectively dispersed genera, orangutans frequently dispersed and preferred these fruits. We found orangutans are frequent seed predators, but this overlaps with their seed dispersal role, and we describe orangutans’ seed dispersal contribution. Funders: NSF (9414388, BCS-1638823, BCS-0936199); National Geographic; USFish/Wildlife (F18AP00898, F15AP00812, F13AP00920, 96200-0-G249, 96200-9-G110); Leakey; Disney Conservation Fund; Wenner-Gren; Nacey-Maggioncalda; Conservation-Food-Health; Orangutan Conservancy; Woodland Park Zoo; Boston University GRAF 
    more » « less
  9. null (Ed.)
    Bornean orangutans' extended life history may be an adaptation to their forest habitat, characterized by dramatically fluctuating fruit availability. We hypothesize that juveniles rest and are carried more when fruit availability is low, spending less time in developmentally important behavior including play and independent travel to conserve energy. We test this using generalized linear mixed models and data derived from 976 follows of infant and juvenile orangutans collected during periods of varying fruit availability. Age (p<0.001), but not fruit availability (p>0.05) significantly affected offsprings’ time being carried (β=-8,1) and resting (β=-2.6, p<0.001). Younger individuals spent more time clinging and resting regardless of fruit availability. Fruit availability and offspring age interact to affect the proportion of time juveniles play (β=1.5, p<0.001) and travel (β=-0.8, p<0.001). Fruit availability impacts younger juveniles’ play behavior more dramatically than older juveniles: younger juveniles play more when fruit availability is high than when it is low, while older juveniles exhibit little variation in time spent playing depending on fruit availability. Juveniles aged 6-8 travel more when fruit availability is medium and high, juveniles aged 2-5 travel slightly less when fruit availability is high, and juveniles under 2 rarely travel independently. We also examined relationships between fruit availability, offspring age, and maternal travel distance using 2065 mother-offspring follows, demonstrating that females travel shorter distances with offspring under four, and when fruit availability is low. Thus, orangutans shift activity in response to fruit availability and throughout development, buffering young orangutans against energy depletion but suppressing developmentally important activities. Funders: NSF (9414388, BCS-1638823, BCS-0936199); National Geographic; USFish/Wildlife (F18AP00898, F15AP00812, F13AP00920, 96200-0-G249, 96200-9-G110); Leakey; Disney Conservation Fund; Wenner-Gren; Nacey-Maggioncalda; Conservation-Food-Health; Orangutan Conservancy; Woodland Park Zoo 
    more » « less
  10. null (Ed.)
    In 2015, Lambert and Rothman urged primate nutritional ecologists to revise the view of fallback and optimal foods from stable traits inherent in the food to variable qualities determined by the state of the consumer. Here we provide behavioral evidence to support this revision. In primates, fruit is often the preferred food category because it is typically high-energy, high-carbohydrate, and low in fiber. Orangutans in particular, are said to consume fruit preferentially and when it is available, whereas leaves, bark, and pith are often considered fallback foods. Using movement ecology, we ask if wild Bornean orangutans (Pongo pygmaeus wurmbii) navigate only to fruit, or whether navigation to non-fruit foods is supported by our data. We find that orangutans do deviate from a direct fruit-to-fruit path to consume non-fruit foods (n = 54, range 8% - 84%; p = 6.819e-07.) Next, we ask if orangutans consume non-fruit foods when in the proximity of fruit resources. We find that 25.5% of the time that orangutans eat a non-fruit food, there is an available fruit within 50m (n=308). Building on previous research finding that orangutans maintain a 10.1:1 NPE:P balance, we use this geospatial data showing that orangutans navigate to and choose non-fruit foods, even when fruit is available, to suggest that orangutans are seeking foods based on their current nutritional state and not only to maximize energy. This supports the claim that 'fallback' is not an inherent characteristic of a food, but rather is in the state-dependent eye of the consumer. Funders: National Science Foundation (BCS-1638823; BCS-1613393), NSF GRFP (DGE-1247312); Boston University; National Geographic Society, US Fish and Wildlife (F15AP00812), Leakey Foundation, Disney Wildlife Conservation Fund; Wenner-Gren Foundation; Nacey-Maggioncalda Foundation, Princeton University 
    more » « less